Blockchain Teknolojisinin Kısa Tarihi - Bitcoin,Kripto Para, Peer-to-Peer

Genel olarak Blockchain ile Bitcoin sıklıkla karıştırılmaktadır. O yüzden yazıma Bitcoin'in ne olduğunu anlatarak başlamak istiyorum. Bitcoin'in ne olduğunu bilmek Blockchain teknolojisini anlayabilme sürecinde bize yardımcı olacaktır.




















Bitcoin Nedir?

Bitcoin en basit hali ile dijital olarak kullanabileceğimiz bir para birimidir. Bu dijital paraların geneline "kripto para" adı verilir. Bitcoin aynı normal kullandığımız paralar gibi harcayabileceğimiz, istediğimiz anda kullanabileceğimiz bir para birimidir.

Bitcoin ile alışveriş yapmak istediğimizde bize ait olan cüzdandan ödemeyi yapacağımız cüzdana parayı yollarız. Bu para yollandıktan sonra Bitcoin ağında bulunan ve dünya üzerinde dağıtık bir şekilde bulunan düğümlere bu ödeme haber verilir. Ödeme belirli sayıda düğüm tarafından doğrulandıktan sonra ödeme onaylanmış ve gerçekleşmiş olur. Böylece aynı bitcoin ile tekrar tekrar ödeme yapılmasının da önüne geçilmiş olur.



Blockchain teknolojisinin kısa tarihi 2008 yılına dayanmaktadır. Bu tarihte Satoshi Nakamoto takma isimli birisi tarafından yayınlanan bir makale ile bu teknoloji duyurulmuştur. Makaleyi yayınlayan Satoshi'nin kim olduğu bilinmemektedir. Bu makalenin de bir kişi değil bir ekip tarafından yazılıp yayınlandığı da yine ortaya atılan iddialardan birisidir.

Satoshi yayınladığı bu makalede bankacılık sisteminde yaşanan sorunlardan bahsetmektedir. Bankacılık sisteminin en önemli sorunlarından birisini 3. partilere olan güvenme ihtiyacı olduğunu yazdığı makalede belirtmiştir. Bu soruna çözüm olarak ise geliştirdiği "peer-to-peer" kişiden kişiye aracısız para gönderme teknolojisini sunmuştur.

Bu teknolojiye göre klasik bankacılık sistemindeki güvenin yerini belirli hesaplamalara ve şifreleme metodlarına dayanan "kriptoloji" teknolojisi alıyor. Kriptoloji teknolojisi ile insanların bankalara ihtiyaç duymadan güvenli bir şekilde birbirine para gönderebileceğini belirten Satoshi bunun Blockchain teknolojisi ile mümkün olabileceğini söylemiştir.

Bu makaleden yaklaşık bir yıl sonra Blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan ilk kripto para birimi olan Bitcoin'in ilk bloğu "Genesis" üretilmiştir. (2009) Bir kripto para biriminin ilk oluşturulan bloğuna Genesis ismi verilir. Bloklar oluşmaya başladıktan 170 blok sonra ilk Bitcoin transferi yine Satoshi tarafından gerçekleştiriliyor.



2013 yılına gelindiğinde Blockchain teknolojisi için önemli bir dönüm noktası alınıyor. Vitalik Buterin henüz 19 yaşındayken yayınladığı makalesinde ilk defa "Smart Contract" Akıllı Kontrat terimini kullanıyor. Bu açıdan bu makale blockchain için bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Vitalik Buterin, Satoshi tarafından daha önce bankacılık sistemi için düşünülen teknolojiyi bir adım daha öteye götürerek insanlar arasında yapılan sözleşmelerde de 3. tarafları ortadan kaldırıp bu sözleşmeleri Blockchain içerisindeki düğümler içerisinde tutulabileceğinden bahsediyor. Böylece güvene olan ihtiyacın mimimuma ineceğini öngörüyor.


2014 yılı  içerisinde ise  Vitalik Buterin bu makalesinden yola çıkarak "Ethereum" kripto parasını oluşturuyor. Şu anda kripto piyasasında Bitcoin'den sonra en büyük pazar payını Vitalik Buterin tarafından oluşturulan bu para birimi almaktadır.  2017 yılına gelindiğinde ise blockhain teknolojisi üzerinden bir çok yeni kripto para ve kripto teknolojisi üretiliyor. Üretilen bu tokenlerin ön satışının yapıldığı "ICO" adı verilen organizasyonlar bu yıla damga vuran olaylardan bir tanesi olmuştu.

2018 yılında ise bir çok yeni Blockchain teknolojisi hayata geçirilmek için sırada bekliyor....













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

indir.com Temsilcisi Olmak!

Aramamotoru.com Etkinliği 13 Mayıs’ta Bahçeşehir Üniversitesinde!